Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΧΑΡΤΕΣ....

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ


ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ


ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ


ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Αν ο χάρτης είναι αληθινός και ακριβής, θα ξέρουμε γενικά που βρισκόμαστε, κι αν έχουμε αποφασίσει που θέλουμε να πάμε , θα ξέρουμε γενικά πως θα φτάσουμε εκεί. αν ο χάρτης είναι λαθεμένος και ανακριβής , το αποτέλεσμα γενικά είναι να χαθούμε. μολονότι αυτό είναι ολοφάνερο, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν , περισσότερο ή λιγότερο, να το αγνοούν. ΤΟ αγνοούν γιατί η όδευση μας προς την πραγματικότητα δεν είναι εύκολη. Πρώτα πρώτα δεν γεννιόμαστε με χάρτες, ΠΡΕΠΕΙ να τους φτιάξουμε. και το φτιάξιμο τους απαιτεί προσπάθεια. Οσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλουμε για να εκτιμήσουμε και να αντιληφθούμε την πραγματικότητα , τόσο μεγαλύτεροι και ακριβέστεροι θα είναι οι χάρτες μας. πολλοί όμως δεν θέλουν να κάνουν αυτή την προσπάθεια. μερικοί σταματούν να την κάνουν όταν φτάνουν στο τέλος της εφηβείας. οι χάρτες τους είναι μικροί και πρόχειροι , και οι απόψεις τους για τον κόσμο περιορισμένες και παραπλανητικές. Προς το τέλος της μέσης ηλικίας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια. Αισθάνονται σίγουροι ότι οι χάρτες τους είναι πλήρεις και ότι η κοσμοθεωρία τους είναι σωστή, και μάλιστα ιερή, και ΔΕΝ ενδιαφέρονται πια για καινούριες γνώσεις. Λες και είναι κουρασμένοι. Μόνο μια σχετικά μικρή και τυχερή μειοψηφία συνεχίζει ΜΕΧΡΙ τη στιγμή του θανάτου να εξερευνά το μυστήριο της πραγματικότητας μεγαλώνοντας, εξειδικεύοντας και αναθεωρώντας συνεχώς την κοσμοαντίληψη τους και την άποψή τους για το τι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΑΛΛΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χάραξη του χάρτη δεν είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε απο το μηδέν, αλλά ότι, αν θέλουμε να είναι οι ΧΑΡΤΕΣ μας ακριβείς, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ.
Ο ίδιος ο κόσμος διαρκώς αλλάζει.
Παγετώνες έρχονται, παγετώνες φεύγουν...
Πολιτισμοί έρχονται, πολιτισμοί φεύγουν. Υπάρχει λίγη τεχνολογία, υπάρχει πολλή τεχνολογία. ΑΚΟΜΑ πιο δραματικά , η σκοπιά από όπου Θεωρούμε τον κόσμο ΑΛΛΑΖΕΙ διαρκώς και πολύ γρήγορα. ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΗΛΙΚΟΙ , ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ.
Όταν έχουμε παιδιά που πρέπει να φροντίσουμε, ο κόσμος φαίνεται διαφορετικός απο όταν δεν έχουμε κανένα παιδί. Όταν αναθρέφουμε μικρά , ο κόσμος φαίνεται διαφορετικός απ όταν αναθρέφουμε εφήβους. Όταν είμαστε φτωχοί, ο κόσμος φαίνεται διαφορετικός απ όταν είμαστε πλούσιοι. καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με νέες πληροφορίες για τη φύση της πραγματικότητας. ΑΝ θέλουμε να αφομοιώσουμε αυτές τις πληροφορίες, ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ να αναθεωρούμε ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΜΑΣ, και μερικές φορές όταν αρκετές νέες πληροφορίες έχουν συσσωρευτεί, πρέπει να κάνουμε πολυ σημαντικές αναθεωρήσεις. Η διεργασία της αναθεώρησης, είναι επίμοχθη , μερικές φορές μάλιστα βασανιστική. ......................... Η Αλήθεια ή η Πραγματικότητα αποφεύγεται όταν είναι οδυνηρή. Μπορούμε να αναθεωρήσουμε τους χάρτες μας μόνο ΟΤΑΝ έχουμε την πειθαρχία να ξεπεράσουμε τον πόνο. Για να έχουμε μια τέτοια πειθαρχία πρέπει να είμαστε ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στην αλήθεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα προσηλωμένοι στην αλήθεια , να την προσδιορίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να είναι πιο σημαντική, πιο ουσιώδης από το ατομικό μας συμφέρον και την άνεσή μας. αντίστροφα, πρέπει πάντοτε να θεωρούμε την προσωπική ταλαιπωρία σχετικά ασήμαντη, και μάλιστα ευπρόσδεκτη προκειμένου να μας εξυπηρετήσει στην αναζήτηση της αλήθειας. Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι μία συνεχής διαδικασία αφοσίωσης στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , όσο μεγάλο και αν είναι αυτό το κόστος.


ΥΓ. Έγραψε ο M. SCOTT PECK Ο ΔΡΟΜΟΣ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ.
( μετάφραση του Σ. Ζαχαρόπουλου , στη μνήμη του γιου του Chris που σκοτώθηκε 26 χρονών στους δρόμους της Ν. Υόρκης , θύμα των ανθρώπων του Φθόνου, της Κακίας και της Αγνοιας. )

ΥΓ. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Δ.Καλατζη (Β. ΛΟΓΕΙΚΩΝ) για τον στα δικά μου μάτια χάρτη, της υπέροχης δικής του φωτογραφίας.

ΥΓ. Αφιερωμένο με αγάπη στην GreedLF με την ευχή να αναθεωρήσει τους χάρτες της.

ΥΓ. Αφιερωμένο με αγάπη στις παιδικές μου φίλες Ντίνα και Φωφώ , για να κοιτάξουν τους χάρτες τους.

ΥΓ. Πολύ πρόσφατα αναθεώρησα τους δικούς μου χάρτες.


1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή Δέσποινα σε ευχαριστώ που επέλεξες την φωτογραφία μου για την ανάρτησή σου! Είχα την τιμή να γίνω ο πρώτος αναγνώστης σου! Εύχομαι να τους χιλιάσεις! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια φωτογραφία μου θελήσεις, είτε από το ΛΟΓΕΙΚΩΝ, είτε από το προσωπικό μου ιστολόγιο http://dimitris-kalatzis.blogspot.com Ψάξε στις ετικέτες και όλο και κάτι θα βρίσκεις. Θα μελετήσω το ιστολόγιό σου - μόλις τώρα πρωτομπήκα - και θα επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή